descriptionПро раду supervisor_accountЧлени ради calendar_todayЗаходи createЗвернення assignmentДокументи new_releasesНовини photo_size_select_actualФото perm_contact_calendarКонтакти

У парламент подано законопроект щодо права релігійних організацій засновувати навчальні заклади

Заходи, У парламент подано законопроект щодо права релігійних організаці

КИЇВ — У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України» щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів (реєстр. № 2729 від 09.07.2008 р.), ініціаторами якого виступили представники парламентських фракцій НУНС, Блоку Юлії Тимошенко та Партії регіонів – народні депутати В.Стретович, О.Боднар, В.Малишев та В.Марущенко. Проект Закону передбачає надання релігійним організаціям права на заснування навчальних закладів різних форм та рівнів акредитації.

Зазначений законопроект спрямований забезпечити на законодавчому рівні право віруючих батьків або осіб, що їх замінюють, надавати своїм дітям повноцінну освіту разом із належним вихованням і моральним підґрунтям, які базуються на релігійних цінностях. Відповідне право передбачено Конституцією України, частиною третьою статті 3 Закону України “Про свободу совісті і релігійні організації”, а також закріплюється у частині четвертій статті 18 Міжнародного Пакту про громадянські і політичні права, до якого приєдналась Україна.

Механізм реалізації цього права передбачає надання права релігійним організаціям створювати нарівні з іншими приватними особами та неприбутковими організаціями навчальні заклади різних форм і рівнів акредитації, зокрема, дошкільні, загальноосвітні середні та вищі навчальні заклади, - повідомляють в Інституті релігійної свободи.

Впродовж минулого скликання Верховної Ради України на її розгляд двічі було внесено аналогічні законопроекти. Проте зазначені законодавчі ініціативи не знайшли необхідної підтримки народних депутатів переважно з політичних мотивів. Останній з них навіть не був розглянутий у сесійній залі парламенту та не був поставлений на голосування. Раніше, у жовтні 2006 року, керівники провідних конфесій – члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій направляли звернення до Голови Верховної Ради України, лідерів парламентських фракцій та Кабінету Міністрів України з проханням підтримати запропоновані законодавчі зміни.

Як повідомлялося раніше, 26 червня 2008 року Міністерство освіти і науки України у відповідності до урядового доручення від 15.04.2008 року розглянуло на засіданні розширеної колегії за участю представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій питання про можливість надання релігійним організаціям засновувати приватні навчальні заклади. За результатами обговорення колегія Міносвіти підтримала зазначену законодавчу ініціативу, яка дозволяє у створених релігійними організаціями навчальних закладах окрім викладання предметів державного стандарту освіти приділяти більшу увагу моральному вихованню дітей та молоді.

Додатково дивіться текст законопроекту.