descriptionПро раду supervisor_accountЧлени ради calendar_todayЗаходи createЗвернення assignmentДокументи new_releasesНовини photo_size_select_actualФото perm_contact_calendarКонтакти

Релігійні діячі та правники звертають увагу на проблему виправлення судових помилок

Будь-яка людина без винятку може опинитися у статусі засудженого довічно. При цьому в Україні відсутня процедура виправлення судових помилок.

Такого висновку дійшли учасники тематичного Круглого столу з циклу «Становлення справедливості в Україні», який відбувся 17 березня 2021 року в Укрінформі.

Дискусію з цієї проблематики ініціювала Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій у співпраці з Харківською правозахисною групою за сприянням Департаменту зовнішніх зв’язків Української Греко-Католицької Церкви в Україні.

Представник Головуючого у ВРЦРО протоієрей Олекса Петрів нагадав, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій у своєму зверненні щодо становлення справедливості в Україні від 17 травня 2016 року заявила, що справедливості, як основи громадянської злагоди на землі України сьогодні бракує.

"Часто виною тому є і недосконале законодавство, і “черства” поведінка чиновників, і несправедливі судові рішення, і сумнівна доброчесність багатьох суддів. Все це разом підсилює негативне ставлення у суспільстві до судової гілки влади, і до влади в цілому".

За словами священника, питання справедливого суду не підлягає розподілу за приналежністю за релігійною ознакою, стосується як віруючих, так і невіруючих, людей без релігії, відноситься до усіх релігійних деномінацій. З переконаністю можна свідчити, що будь-яка людина без винятку може опинитися у статусі засудженого довічно.

І цей вражаючий висновок підтверджується конкретними прикладами, зауважив координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко. На сайті «Боротьба за життя» представлені історії свавільно засуджених. Це різні люди, серед яких і християнський пастор Ярослав Мисяк, і кримський татарин Рашидбек Ісаков, що сповідує мусульманську релігію. Серед них – люди різних професій, з різними знаннями та досвідом, наголосив правозахисник.

Суддя Верховного Суду Аркадій Бущенко, колишній виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, звернув увагу на проблему відсутності ефективного правового механізму перегляду судових вироків. За його словами, без рішення Європейського Суду з прав людини це майже неможливо:

"Я переконаний в тому, що існує проблема, яка полягає в тому, що Верховний Суд нашим законом практично позбавлений можливості переглянути вироки навіть у тих випадках, коли ми бачимо, що відбулися очевидні помилки, скажімо певні порушення судового розгляду".

Аркадій Бущенко пропонує повернути в законодавство України норму про можливість перегляду вироків за виключними обставинами – формулювання, яке існувало до 2010 року. Мається на увазі можливість перегляду вироків із підстав істотного порушення кримінально-процесуального закону, а також порушення процедури і неправильного застосування кримінального закону.

Перший заступник старшого єпископа Української Церкви Християн Віри Євангельської Анатолій Козачок заявив, що питання утвердження в суспільстві верховенства права та справедливого судочинства є одним із пріоритетів духовної та громадської діяльності українських церков:

"Церква як Божа інституція має вступатися за знедолених і говорити про несправедливість та пропагувати милість. При цьому влада, у тому числі судова, має відчувати відповідальність перед Богом за свої дії."

Учасники круглого столу дійшли згоди, що справедливість була і буде основою співжиття в демократичному суспільстві. Забезпечувати справедливість в сучасних державах покликані, насамперед, суди на засадах верховенства права та незалежності суду, що гарантує дотримання прав та свобод громадян України. Особливо це актуально в справах пов’язаних з найтяжчими присудами, де ціною умисної, чи не навмисної помилки є найвища цінність – життя і гідність людини.

Відеозапис дискусії на тему “Невирішене питання десятиріччя: відсутність в Україні процедури виправлення судових помилок. Шляхи розв’язання проблеми”: