descriptionПро раду supervisor_accountЧлени ради calendar_todayЗаходи createЗвернення assignmentДокументи new_releasesНовини photo_size_select_actualФото perm_contact_calendarКонтакти

Права релігійних організацій захищатиме спеціальна Комісія, утворена при Кабміні

Кабінет Міністрів України 30 жовтня 2008 року на своєму засіданні ухвали

КИЇВ — Кабінет Міністрів України 30 жовтня 2008 року на своєму засіданні ухвалив постанову № 953 «Про затвердження Положення про Комісію з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій та її складу». Відповідно до документу, Комісія «є постійно діючим консультативно-дорадчим органом, утвореним при Кабінеті Міністрів України». Одним з основних завдань комісії є «підготовка пропозицій щодо відновлення прав релігійних організацій, порушених внаслідок проведення тоталітарної політики колишнім Союзом РСР, та розроблення механізму подолання негативних наслідків такої політики».

Нагадаємо, що ініціатива про утворення такої постійно діючої міжвідомчої комісії була озвучана Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко на зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій від 11 квітня 2008 року.

Як повідомляє РІСУ з посиланням на прес-службу Верховної Ради, серед інших завдань новоутвореної Комісії такі: • розгляд питань щодо забезпечення реалізації прав релігійних організацій; • підготовка рекомендацій щодо удосконалення механізму повернення релігійним організаціям культових будівель та іншого майна, що їм належало; • аналіз пропозицій органів виконавчої влади стосовно вивільнення будівель, що підлягають поверненню релігійним організаціям, і переміщення установ і організацій з таких будівель.

Головою Комісії, що визначає її персональний склад та вносить у разі потреби до нього зміни, є Віце-прем'єр-міністр України, заступником — Голова Державного комітету України у справах національностей та релігій. Згідно з Положенням про роботу Комісії, засідання Комісії проводять не рідше, ніж один раз на квартал. До участі в засіданні Комісії можуть залучатися представники державних органів, підприємств, установ, організацій і Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій (за згодою). Організаційно-технічне забезпечення діяльності Комісії здійснює Держкомнацрелігій.

Відповідно до згаданої постанови до складу Комісії за згодою можуть увійти також представники: Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Української Православної Церкви; Української Православної Церкви Київського Патріархату; Української Греко-Католицької Церкви; Римо-Католицької Церкви в Україні; Української християнської євангельської церкви; Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів; Духовного управління мусульман України; Об’єднання юдейських релігійних організацій України, а також Голова правління громадської організації «Інститут релігійної свободи».

Додатково дивіться повний текст Постанови Уряду № 953